kleine1

 

WERKWIJZE

De Ontwikkelboom maakt gebruik van een nieuwe en unieke combinatie van psychologie en kindertherapie, waardoor er vanuit verschillende visies gekeken en geholpen wordt.

Dit betekent dat er altijd zowel gekeken wordt vanuit de psychologische invalshoek waarin gedachten, ontwikkelingsfase en cognitie centraal staan (het leren), als de therapeutische invalshoek, waarin ervaringen, behoeften en emoties centraal staan (geholpen worden).

Opvoeden is een balans in leren en helpen van je kind. Een kind heeft beide nodig. Soms moet het beschermd worden en is het belangrijk dat de ouder even wat van een kind overneemt en het helpt. Soms is het belangrijk dat een kind iets leert en kan de ouder ruimte en begeleiding geven, zodat het kind zelf stappen onderneemt. Bescherming en ruimte geven staan soms tegenover elkaar.

Om beide visies in beeld te brengen, werken Rose van Ettinger en Petra Janssens altijd samen. Dat maakt dat we altijd samen overleggen, soms samen online in gesprek gaan met ouders en/of kinderen, beelden terugkijken of online meekijken.

 

OPBOUW:

ONTWIKKELGESPREK

In een ontwikkelgesprek gaan we al direct doorvragen en concreet worden. We krijgen snel een beeld van het kind doordat we vanuit de methodiek insteken op verschillende aspecten die van belang zijn om achter het gedrag te kunnen kijken. Het verschil ten opzichte van een intake is dat we al direct tot concrete uitleg en advies komen om zelf al mee aan de slag te kunnen. Meestal zijn ouders dan al goed in staat om hun kind beter te begrijpen en te weten hoe ze op een speelse manier bepaalde vaardigheden kunnen versterken bij hun kind of zelf iets meer therapeutisch te helpen. Dit is dan ook de reden dat we vaak na het Ontwikkelgesprek adviseren om een tijdje met de adviezen aan de slag te gaan.

SPEL OBSERVATIE

Soms zien we dat het nodig is om nog specifieker mee te kijken met ouders naar de nuances in het opvoeden en de uitdagingen die het opvoeden met zich meedraagt. Doordat we een manier hebben gevonden die zorgt voor veel plezier en die ons een goed beeld geeft van de mogelijkheden in de interactie en de behoeften van je kind, is deze observatie eigenlijk altijd een hele fijn middel om in te zetten. We geven aan om een aantal spulletjes thuis klaar te leggen en we spreken af om elkaar online met de laptop in de woonkamer te spreken. Omdat een kind thuis in de vertrouwde omgeving kan spelen met de ouders en niet naar een praktijk hoeft te komen, is het voor veel kinderen veel makkelijker om te laten zien wat ze kunnen. Ouders zien vaak dat het een beter beeld geeft van de thuissituatie, omdat hun kind niet heel anders reageert. Daarnaast zetten wij knuffels in om de drempel te verlagen. Hierdoor komen ook angstige kinderen goed in beeld en laten ze veel meer van zichzelf zien. De therapeuten komen in beeld en laten kaartjes met opdrachten zien die je als ouder samen met je kind uitvoert. Het zijn spelletjes en het doel van de observatie is dat je samen plezier mag maken en mag stoppen als het niet fijn is.

ADVIESGESPREKKEN

Na de observatie plannen we direct een adviesgesprek in om ouders te vertellen wat hun sterke vaardigheden zijn, waar hun krachten liggen en wat we zien in de gezinsidentiteit. We geven vanuit hele positieve en oplossingsgerichte adviezen aan hoe je je kind kunt helpen op een speelse en fijne manier. We gaan niet uit van goed of fout, want opvoeden bestaat uit mogelijkheden en beslissingen die soms in de ene fase passen bij de behoefte van het kind en in de andere fase of situatie niet. Daarbij zijn er zoveel verschillende manieren van opvoeden en zoveel verschillende culturele aspecten, dat we vooral kijken naar wat er bij jullie gezinscultuur past.

Na het adviesgesprek kun je ervoor kiezen als ouder om verder ondersteunt te worden bij het helpen van je kind. Op dat moment hebben we een goed beeld van je kind en kunnen we naast je staan in keuzes of problemen. Wat blijven oplossingsgericht en gebruiken veel cognitieve gedragstherapeutische maar ook therapeutische interventies om ouders en kinderen te helpen om het fijner thuis te maken.